Vårt arbetssätt

50 års samlade kunskaper om ventilationsbranschen (Del 2)

2021-01-27

Dela inlägget

Artikelserie: Calectro's resa, Del 2/4.

De senaste femtio åren har inte bara handlat om att utveckla produkter och förbättra detaljer. Det har självklart varit centralt i vår verksamhet, men det har också varit en lång och fascinerande resa full av observationer, frågor, lärdomar och insikter. Vi har tillbringat fem decennier med att lära oss brandsäkerhet och HVAC (Heating/Ventilation/AirConditioning) och, än viktigare, att lära känna människorna i dessa branscher.

50 års samlade kunskaper om ventilationsbranschen (Del 2)

Att hitta innovativa lösningar för brandsäkerhet och ventilation är det som driver oss

Mycket av det vi vet idag har vi lärt oss tillsammans med våra kunder och branschkollegor. Det är våra med- och motgångar, innovationer och de tekniska utmaningar vi ställts inför som gjort Calectro till de vi är idag. Även om vi inte har upplevt perioder av radikal förändring, som den industriella revolutionen, har Calectro verkligen sett sin beskärda del av industriella omvandlingar sedan Karl Johan Pettersen grundade företaget, 1969.

En sak som har varit konstant under hela vår femtioåriga historia är dock engagemanget för att möta våra kunders behov. Att hitta innovativa sätt att göra människors liv enklare är det som drev oss hit och det som fortsätter driva oss i allt vi gör.

Rökdetektorer för ventilationskanaler som gör livet lättare för alla

Ta till exempel UG-3 och UG-5 rökdetektorer för ventilationskanaler. Den största anledningen till att de existerar är att vi ville göra installationsprocessen lite enklare. Det var därför vi uppfann Uniguard, 1994.

Vi slutade inte där heller. Vi ville göra livet enklare för alla, långt efter att våra Uniguards har installerats. Så för att minska antalet falsklarm, utryckningar för onödigt underhåll och byten av rökdetektorer lade vi till funktionen automatisk känslighetsjustering till varje enskild Uniguard.

Eftersom rökdetektorer för kanaler i bostadshus ibland kan ge upphov till falsklarm har vi även utvecklat en larmfördröjningsfunktion. Denna smarta lilla funktion dubbelkollar att de partiklar detektorn känner av verkligen är rökpartiklar som bör utlösa ett larm, och inte exempelvis cigarettrök eller matos.

Bättre partner till våra kunder genom FoU

En av de främsta anledningarna till att vi började utveckla och tillverka våra egna produkter var att vi ville bli en bättre samarbetspartner till våra kunder. Vi insåg till exempel att vi skulle kunna reagera snabbare och möta våra kunders unika önskemål bättre om vi faktiskt utvecklade produkterna själva, snarare än att bara importera dem från en annan tillverkare. På så sätt kunde vi inte bara svara på mindre sista minuten-förfrågningar om exempelvis ett extra relä eller en speciell inbyggd funktion, utan även erbjuda mindre partivolymer.

Installatör på väg att montera en Uniguard rökdetektor UG-3-O på en ventilationskanal.

Allt Calectro har utvecklat under de senaste femtio åren har kretsat kring våra kunders behov – från vår allra första Uniguard, med sitt innovativa enrörs-venturirör och flödesoptimerade hus, till OLED-skärmarna på våra CALAIR lufttrycksregulatorer. Som nämndes i början av denna artikel är det viljan att hitta innovativa sätt att göra människors liv enklare som driver oss i allt gör.

Jag hoppas att du gillat att lära dig lite mer om Calectros resa och längre fram kan jag kan varmt rekommendera kapitel tre och fyra i artikelserien för vårt 50-årsjubileum. Om du missade det kan du läsa om hur det hela började i del ett: Vi leder vägen inom brandsäkerhet och fastighetsautomation. Utforska vår hemsida, ring eller skicka ett e-postmeddelande om du har några frågor, eller vill ha mer information. Vi ser fram emot att höra från dig!

Relaterade artiklar

  • Vårt arbetssätt

    2022-05-25

    Vilka är de bästa nyckelindikatorerna för att mäta kundnöjdhet och förbättra produktkvaliteten? (Del 3)

    Läs mer
Alla artiklar