Teori & koncept

Hur viktigt är bra ventilation? Väldigt.

2021-03-03

Dela inlägget

Har du undrat varför folk har så svårt att koncentrera sig på möten? Det har faktiskt ofta mer att göra med kvaliteten på luften man andas än att man är uttråkad eller trött. När människor samlas på ett möte fylls det gemensamma utrymmet snabbt med koldioxid (CO2). Det kan låta ofarligt – koldioxid är ju vad vi alla andas ut. Om rummet inte är tillräckligt ventilerat kan dock denna luktfria gas orsaka huvudvärk, håglöshet, låg produktivitet och koncentrationssvårigheter.

Hur viktigt är bra ventilation? Väldigt.

Ett behagligt inomhusklimat främjar både hälsa och produktivitet

Det finns även andra skäl till bättre ventilation, särskilt vissa tider på året. Vi har alla varit där: en kollega dyker upp på jobbet med förkylning eller influensa och du är säker på att du ska bli smittad. Men överraskande nog händer det inte. Det kan bero på att du helt enkelt har ett riktigt starkt immunförsvar – eller för att byggnaden ni arbetar i har ett riktigt bra ventilationssystem.

Ett behagligt inomhusklimat, utan luftburna patogener och allergener, är bättre för både hälsa och produktivitet.

Vilka är de tre huvudtyperna av ventilation?

Det finns tre huvudtyper av ventilation: manuell ventilation, passiv infraröd (PIR) ventilation och behovsstyrd ventilation. Som du kanske redan har gissat är manuell ventilation inte mer komplicerat än att man öppnar ett fönster eller manuellt aktiverar ventilationen när ett rum känns lite varmt eller instängt. PIR-ventilation och behovsstyrd ventilation, å andra sidan, är lite mer invecklade, så jag har sammanfattat deras huvuddrag nedan.

 

Manual activating ventilation with touch timer CTT-W-24V/230V
Manuell aktivering av ventilation med touch timer CTT-W-24V/230V 

Passiv infraröd (PIR) ventilation är den enklaste formen av automatisk ventilation

Passiv infraröd (PIR) ventilation är den enklaste formen av automatisk ventilation eftersom den bara har två lägen: på eller av. Ventilationssystemet aktiveras av en rörelsedetektor som finns i ett visst rum. Så snart den känner av rörelse skickar enheten en signal till byggnadens ventilationssystem som säger åt den att börja pumpa ut frisk luft och, i vissa fall, värma upp eller kyla ner just det rummet.

Det innebär att oavsett om du har femton upprörda säljare inklämda i ett konferensrum på 10 m2 i mitten av juli, eller en sömnig ingenjör ensam i en 200 m2 stor kontorslokal med öppen planlösning en kall decembermorgon, så kommer PIR-ventilationssystemet att pumpa ut samma mängd varm eller kall luft i båda rummen. Så även om passiv infraröd ventilation kan vara ett bra sätt att automatiskt ventilera rum så har det sina nackdelar och begränsningar.

Minska din miljöpåverkan och sänk dina kostnader med hjälp av behovsstyrd ventilation

Har du någon gång gått in i ett rum direkt efter att en livlig skara människor lämnat det? Ganska instängt, eller hur? Det kan bero på att ventilationssystemet helt enkelt inte kände av hur många personer som befann sig i rummet eller hur de betedde sig.

Visste du till exempel att folk använder mer syre när de är entusiastiska eller upprörda än när de är avslappnade? Ju mer syre vi konsumerar, desto mer koldioxid producerar vi. Till skillnad från passiv infraröd ventilation vet behovsstyrd ventilation exakt hur mycket frisk luft ett rum behöver, helt enkelt genom att analysera CO2-nivåerna. Utifrån detta ökar eller minskar ventilationen sedan automatiskt.

Mer avancerade behovsstyrda ventilationssystem som T-SENSE har dessutom en inbyggd temperatursensor som justerar temperaturen på den luft som pumpas in i rummet. Vilket innebär att du varken måste betala för att överhetta dessa säljare eller i onödan värma upp eller kyla ett stort, nästan tomt rum.

 

CO2, temperature and RH regulator A-SENSE-VAV-D mounted on wall
Behovssyrd ventilation med hjälp av CO2-, temperatur- och RH-regulator A-SENSE-VAV-D, här monterad på vägg

Som jag nämnde i början av artikeln är ett behagligt inomhusklimat bättre för produktiviteten och främjar den allmänna hälsan och välbefinnandet. Men det kan också avsevärt minska din miljöpåverkan, för att inte tala om dina kostnader.

Jag hoppas att du tycker den här artikeln var intressant! Om du vill ha mer information, utforska vår hemsida vidare, ring eller skicka ett e-postmeddelande. Vi ser fram emot att höra från dig!

Relaterade artiklar

  • Teori & koncept

    2021-02-17

    Förhindra att rök sprids i anläggningar genom att använda rökdetektorer i ventilationskanaler

    Läs mer
Alla artiklar