Teknologi & produkter

Ledande inom brandsäkerhet och fastighetsautomation (Del 1)

2021-01-13

Dela inlägget

Artikelserie: Calectro's resa, Del 1/4.
Calectros resa från importör och generalagent till fullfjädrad komponenttillverkare är både fascinerande och inspirerande. Efter 50 år i branschen har Calectro utvecklats till en global leverantör av banbrytande utrustning för fastighetsautomation. Med sin stora sakkunskap och sitt goda rykte i branschen är Calectro idag ledande inom brandsäkerhet och fastighetsautomation.

Ledande inom brandsäkerhet och fastighetsautomation (Del 1)

Rökdetektorer och komponenter för fastighetsautomation

Historien om Calectro började 1969, då en ung ingenjör vid namn Karl Johan Pettersen återvände från en tjänst i Danmark och började importera komponenter till fastighetsautomationsindustrin. Leverantörer som danska OJ och schweiziska Bircher försåg hans nya företag, Calectro, med produkter som elektroniska termostater, nivåregulatorer, tryckvågskontakter och tidreläer. Företaget växte stadigt under hela 1970-talet – ett decennium som innebar många förändringar i lagstiftningen kring brandsäkerhet i Sverige och övriga Europa. Vid 1980-talets intåg fick Calectro lägga in en ny växel, delvis på grund av en incident som inträffade långt från företagets skandinaviska hemmaplan.

Rök och giftiga gaser i ventilationssystemet

I november 1980 bröt en förödande brand ut i det relativt nya MGM Grand Hotel i Las Vegas. 85 personer dog, 650 skadades och branden orsakade skador för över 300 miljoner dollar. Betydande i detta fall var att det inte var lågorna som orsakade förödelse, personskador och dödsfall – det var röken. I synnerhet det obehindrade sätt på vilket rök och giftiga ångor kunde sprida sig i hela byggnaden via ventilationssystemet, helt utan att utlösa några larm eller motåtgärder. Enligt tjänstemän och förtroendevalda berodde inte katastrofen på MGM Grand på misslyckad brandbekämpning, utan var ett resultat av brister i brandskydd och konstruktion. Den tragiska händelsen kom under de följande månaderna och åren att få en enorm inverkan på USA:s brandsäkerhetsbestämmelser och ledde så småningom till stora lagändringar över hela världen.

Populära rökdetektorer för ventilationskanaler

I takt med att andra länder gradvis började införa liknande förändringar av sina brandsäkerhetsbestämmelser började Karl Johan Pettersen i Sverige märka en växande efterfrågan på brandlarmssensorer som kunde installeras inuti eller på ventilationskanaler. Det var då han fattade det kloka beslutet att börja importera den typ av rökdetektorer som hade en extern kapsling och ett provtagningsrör inne i ventilationskanalen.

 

Några av våra första produkter inom rökdetektering, rökdetektor VS-09 tillsammans med två kontrollenheter, ABV och ABAV.

Under de kommande tio åren gick Calectro från klarhet till klarhet. Kunder inom svensk industri- och fastighetsautomation förseddes med olika detektorer, sensorer och tillhörande utrustning. När jag började arbeta hos Karl 1989 var rökdetektorn för ventilationskanaler den mest populära produkten.

"Varför två rör?"

Med Karl vid rodret var vårt stadigt växande team på Calectro alltid på jakt efter nya utvecklingsidéer. Jag minns till exempel hur vi arbetat med olika sätt att förbättra vår mest populära produkt. På den tiden var alla rökdetektorer för kanaler försedda med två rör: ett perforerat rör för för inkommande luft och ett andra rör för utgående luft. Så vi började fokusera på just den aspekten av produkten. Då sa någon plötsligt: ”Men hallå, varför behöver den två rör?”

 

1 vs 2 rör
Bilden till vänster visar en gammal VS-09 kanalrökdetektor enligt tvårörs-principen och bilden till höger en modern enrörs-kanalrökdetektor, UG-3-O.

Ju mer vi tänkte på idén med bara ett rör, desto vettigare blev den. Med ett rör behöver du bara borra ett hål i ventilationskanalen. Föreställ dig hur mycket snabbare och enklare det skulle vara att installera! Vi slösade ingen tid utan kontaktade genast Chalmers tekniska högskola i Göteborg och bad om deras hjälp med att undersöka idén vidare.

 

Flödesmätningar i utvecklingsstadiet på en av våra tidigaste modeller av rökdetektor, UG-2.

Allt eftersom att det hela gick från vag idé, till forskning och slutligen till konkret möjlighet, bjöd Calectro in en ansedd produktutvecklare. Målet var att göra idén till verklighet, och 1994 gjorde vi just det.

Alla ville ha en Uniguard-rökdetektor för ventilationskanaler

Med sitt innovativa, aerodynamiska venturirör blev den patenterade enrörsrökdetektorn Uniguard en succé över en natt. När företag som Siemens, Honeywell och de flesta av de stora brandlarmsföretagen hörde talas om den ville de alla ha sin egen version av Calectros banbrytande Uniguard-rökdetektor för ventilationskanaler.

Uniguards överväldigande popularitet var precis den bekräftelse vi behövde. Det var en vändpunkt som ledde till mer forskning och utveckling, särskilt utvecklingen av egentillverkade märkesprodukter. Det var dock i början av det nya årtusendet som det verkliga utvecklingsarbetet började. År 2000 gav vi oss ut på en resa för att göra Calectro till en ledande producent av rökdetektorer, trycksensorer, CO2-larm, fuktsensorer, termostater och luftkvalitetssensorer med hög precision för automatiserade övervakningssystem och fastighetsautomation. Resten är, som man säger, historia. Fast i det här fallet kan man säga att det var Calectros framtid.

Jag hoppas att du tyckt om att läsa om resan fram till vårt 50-årsjubileum. Jag kan varmt rekommendera kapitel två, och längre fram kapitel tre och fyra i artikelserien om vår historia. Här får du till exempel veta hur Calectros produkter kan göra ditt liv enklare. Utforska vår hemsida, ring eller skicka ett e-postmeddelande om du har några frågor. Vi ser fram emot att höra från dig!

Läs om applikationen "Rökdetektering i kanal"

Relaterade artiklar

 • Teknologi & produkter

  2022-09-22

  Luftprover av hög kvalitet för att upptäcka rök i ventilationen

  Läs mer
 • Teknologi & produkter

  2021-09-22

  Fyra vanliga frågor om känslighet i kanalrökdetektorer

  Läs mer
Alla artiklar